TÁVKAPCSOLÓ SZERVIZ

Tel.: 338-3160 vagy 317-1683
E-mail: v.andras@t-online.hu
Home
Információ
RC-IC
Dekóder
PIC-es téma
Adatok
Linkek
Kapcsolat
Gyártmány

Néhány szó a fóliatasztatúrás távkapcsolókról

 
AEG
AIWA
AKAI
ALIEN
AUDIOSONIC
AUDIOTON
BEKO
BLAUPUNKT
BOMANN
BUSH
CLATRONIC
CROWN
DAEWOO
DANSAI
DAYTEK
DELTON
DIMARSON
DUAL
ELEKTA
ELTAX
EUROSKY
EVELUX
FINLUX
FUNAI
GABA
GRUNDIG
HITACHI
HYUNDAI
ITT-NOKIA
JVC
KENDO
KEYMAT
LG-GOLDSTAR
LIFETEC
LOEWE
NORDMENDE
ORION DVD
ORION(HUN)
ORION(JAP)
OSAKA
PANASONIC
PHILIPS
PROVISION
RECOR
ROADSTAR
SABA
SAMSUNG
SANYO
SCHNEIDER
SEG
SHARP
SIEMENS
SONY
TECHWOOD
TELEFUNKEN
TENSAI
THOMSON
TOSHIBA
VESTEL
VIDEOTON
WALTHAM
WATSON
A fóliatasztatúrás távkapcsolók

Az elmúlt időkben a technika rohamos fejlődésének vagyunk szemtanúi. Elszaporodtak a hordozható ketyerék, melyek a miniatürizálás és a teljesítményfelvétel csökkenésének az eredményei. Ide tartoznak például a hordozható DVD lejátszók, a
7”-os LCD TV-k és egyéb más termékek. Ezek távkapcsolói sem kerülték el a zsugorodást. A nyomógombokat már nem egy felnőtt emberre méretezték, hanem inkább a fiatalok apróbb „műszaki beállítottságú” érzékeny kezeire. A fogyasztói társadalom már nagyon érezteti a hatását, mivel ezek a távirányítók talán a 2 évet sem húzzák ki. A távkapcsoló nélkül viszont a készüléket nem lehet kezelni tökéletesen vagy egyszerűen csak kényelmetlen.


A távkapcsolót javításkor általában csak a fólia felőli oldalról lehet szétszerelni. Tehát a billentyűzetet óvatosan fel kell tépni, mert alatta vannak a süllyesztett csavarok. A nyomtatott áramkör ilyenkor már látszik. A másik oldalán vannak a többségében felületszerelt alkatrészek. Sajnos a billentyűzet felszedésével sokszor az érintkezők leválhatnak róla. Nem lehet ezt a műveletet sokat ismételgetni, mert teljesen tönkremegy. Egyébként a használat során hamar leamortizálódik a membrán. A végén már csak a körmünk hegyével tudunk kapcsolni, míg legvégül beszakad a fólia. Egyetlen előnye a fóliatasztatúrának, hogy ha ráborul valamilyen folyadék, az nem szivárog rögtön be a nyomógombok peremén. A különlegesen vékony nyomtatott áramkörre forrasztott alkatrészek lábai a panel instabilitása miatt könnyebben elválnak. Ezek a távkapcsolók emiatt hajlamosak a kontakthibára. A távkapcsolókban sokszor az RC-IC menüben szereplő µPD6122G-001 integrált áramkör valamelyik változata található. Az IC címzési lehetőségének nagy száma miatt kevés az esélye annak, hogy valamelyik univerzális távkapcsolóban ezt megtaláljuk. Ezért ajánlottam a főoldalon a távkapcsolók betárolását, mert az ehhez hasonló távkapcsolók pótlása nagyon problematikus.

Az alábbiakban látható egy NOVA típusú 7" LCD TV távkapcsolójának képei. Jól látható a fóliatasztatúra sérülése körülbelül
3 év használat után. A nyomtatott áramkörön pár alkatrészen kívül látható a leöntött CHIP. Ebben az esetben ugyan jó, de a tasztatúrával nem lehet semmit kezdeni. 

Az oldalaim tartalmát mások az engedélyem nélkül másolni fogják!
-----------------------
Itt sehol nem található infor-
mációkra lelhet.

-----------------------
A képek jó része
jogvédett!
!
 
 
 
 
 
   
(c) 2007 Varga András. Minden jog fenntartva!
Cím: 1056. Budapest, Molnár u. 27.