TÁVKAPCSOLÓ SPECIALISTA

Tel.: 338-3160 vagy 317-1683
E-mail: v.andras@t-online.hu
Home
Információ
RC-IC
Dekóder
PIC-es téma
Adatok
Linkek
Kapcsolat
Gyártmány

Adatok és segédletek távkapcsolókhoz

 
AEG
AIWA
AKAI
ALIEN
AUDIOSONIC
AUDIOTON
BEKO
BLAUPUNKT
BOMANN
BUSH
CLATRONIC
CROWN
DAEWOO
DANSAI
DAYTEK
DELTON
DIMARSON
DUAL
ELEKTA
ELTAX
EUROSKY
EVELUX
FINLUX
FUNAI
GABA
GRUNDIG
HITACHI
HYUNDAI
ITT-NOKIA
JVC
KENDO
KEYMAT
LG-GOLDSTAR
LIFETEC
LOEWE
NORDMENDE
ORION DVD
ORION(HUN)
ORION(JAP)
OSAKA
PANASONIC
PHILIPS
PROVISION
RECOR
ROADSTAR
SABA
SAMSUNG
SANYO
SCHNEIDER
SEG
SHARP
SIEMENS
SONY
TECHWOOD
TELEFUNKEN
TENSAI
THOMSON
TOSHIBA
VESTEL
VIDEOTON
WALTHAM
WATSON
Adatok és segédletek távkapcsolókhoz

Ezeken az oldalakon a távkapcsolók legkülönfélébb adatai, illetve a használatukat megkönnyítő segédletek, valamint további hasznos információkat olvashatnak majd.

Az információk később tartalom szerint rögtön az adott oldalra fog mutatni.
Ezen oldalak tartalmát a felmerülő igények szerint szeretném bővíteni. Tehát az Önöket érdeklő kérdéseket megírhatják emailben.

Egyre több lesz a peches ember. (Milyen készülékeket ne vegyünk és ne használjunk egy helyiségben!)
Elsődlegesen rögtön egy olyan bosszantó jelenségről írnék, ami sajnos egyre gyakrabban fog előfordulni. A megvásárolt különböző híradástechnikai berendezések távkapcsolói "összeakadnak". A jelenség leírása visszavezethető az RC-IC menüben leírtakhoz. A legtöbb gyártó előszeretettel használja a távirányítóiban a µPD6122G-001 típusú IC-t vagy ennek processzoros megfelelőjét. Eddig nem is volna baj, mert az IC-nek 65535 különböző címzési lehetősége van, amit legtöbbször külső alkatrésszekkel, diódákkal és ellenállásokkal oldanak meg. A takarékosság miatt nem viszik túlzásba az egyébként az egész készülékhez mérten roppant alacsony, pénzben kifejezve néhány forintos alkatrészek használatát a kapcsolókban. Ennek következtében a címzési lehetőségek radikálisan lecsökkennek. Talán a legegyszerűbben úgy lehetne az egészet elképzelni, hogy van egy hosszú utca melyben 65535 kapu található. Amennyiben nem a megfelelő számú házba megyünk be, akkor nem találkozunk az ismerősünkkel. Amennyiben elfelejtenénk az ismerősünk házszámát, akkor igencsak bajban lennénk, mert mire végigjárnánk az összes házat addigra megöregednénk. A sors viszont kegyes hozzánk mert nagyon sok házat felújítanak és így oda nem lehet bejutni. Tehát kiesik a lehetőségek sorából. Ezért megnő az esélyünk arra, hogy megtaláljuk akit keresünk. Tehát az alkatrészek spórolása a rengeteg lehetőséget akár néhány tucatnyira zsugorítja.
A problémát a DVD-k távkapcsolói gerjesztik leginkább, mert ott fordul elő leggyakrabban, hogy a gyártók az IC alapbeállítását használják. Ez egyetlenegy külső alkatrészt sem igényel. Így a címzés C1=0 C2=255. Itt találkozunk az első problémával, hogy egy távirányító nélküli DVD vásárlásakor nem sok reményünk van arra, hogy egy tökéletesen működő távkapcsolót fogunk valahol kapni. Sokszor a márkaszervizeknél sem beszerezhetőek illetve 2-3 év után már ők sem tudnak rendelni. Ezért sokan az univerzális távirányítókat próbálják ki. Sajnos ez a lehető legrosszabb megoldás. A valószínűsége, hogy egy megfelelő univerzális távirányítót találnak mely a készülék menü és setup részét is tudja használni, kisebb mint 1%.

Néha a DVD távirányítókban felhasználnak egy diódát a cím beállítására. Ekkor mivel a C2 automatikusan C1 inverze, ezért a kombinációk száma 8-ra emelkedik.
Nevezetesen C1=1 C2=254, C1=2 C2=253, C1=4 C2=251, C1=8 C2=247, C1=16 C2=239, C1=32 C2=223, C=64 C2=191, C1=128 C2=127.

A gond ott van, hogy sok TV távkapcsoló is ezekre a címekre van beállítva. Például az újabb LG TV-k már a C1=4 C2=251-et használják. Így nagyon könnyen összeakadhat egy DVD távkapcsolóval. Mivel a tasztatúra kiosztása teljesen más, ezért egyik távkapcsoló a másik készüléket és fordítva, össze-vissza kezeli. Tehát mondjuk lenyomjuk a DVD távirányítóján a PLAY gombot mire a TV kikapcsol. A TV-t bekapcsoljuk a DVD STOP funkciót prudukál. Sajnos ilyenkor amennyiben tehetjük cseréljük vissza valamelyik készüléket! Nem lehet "átalakítani" egyiket sem. Illetve a vásárlás előtt a már meglévő távkapcsolót érdemes volna kipróbálni az új készülékkel. A SONY, PANASONIC készülékeknél jobb a helyzet, mivel már régebben következetesebben kiosztották a címeket a saját különféle berendezéseik között. Ezeknek a készülékeknek egyébként "saját" infraprotokoljuk van. Más készülékek nem használják őket. A PHILIPS is hasonlóan gondolkodott de az egyik legnépszerűbb, az RC5-ös protokolt használják régóta, melyet számtalan más gyártó is alkalmazott a TV készülékük infravezérléséhez. Ezért is találkoztak sokan avval, hogy a PHILIPS távkapcsolójuk más gyártó TV készülékét is vezérelte. Legalábbis alapvető szinten. Szerencsére ilyen jelekkel kevés DVD vagy házimozi működik és azok is más címeken érhetők el. Tehát ezen gyártók készülékeinek más gyártók berendezéseivel az összeakadás valószínűsége kicsi.
Az LG LCD és plazma TV-k biztos összeakadnak azokkal a DVD készülékekkel, mely a MADE FOR YOU szoftverében a következő kódszámokkal rendelkeznek: 2040, 2067, 2098, 2184, 2252, 2287, 2296
Példaként a hazai kereskedelemben is forgalmazott YAMADA DVX-6600-ast nézhetjük, mely a szoftverben megtalálható, és a 2098-as kód van hozzárendelve. Tehát egy új LG TV-vel nem használható egy helyiségben.
További ilyen készülékek még az ORION DVD4200A (régi verzió) és a DVD4200S (régi verzió) lejátszók. Sajnos a SAMSUNG is leragadt a távkapcsolóival, mert a T9012-011-es eredeti IC-nek a 255 féle címzési lehetőségéből jóformán csak a 7-est ismerik. Így fordulhatott elő, hogy a SYNCMASTER 2032 MW LCD TV/MONITOR-hoz gyakorlatilag egy mostanában kommersz SAMSUNG távirányítót adnak. Magyarul nem lehet monitorként használni ha a szobában van egy ilyen gyártmányú TV. Ugyanis amennyiben a TV távkapcsolójával programot váltanak, akkor a monitor kiugrik a PC-ből a TV állásba. A váláson gondolkodó SAMSUNG rajongóknak ez jó hír, mert egy szobában biztosan nem fognak a családtagok lenni. Persze valószínűleg inkább a hazai viszonyokat nem ismerik. Nem volt senki a SAMSUNG-nál akinek eszébe juthatott volna, hogy legalább a saját "táborával" ne szúrjon ki. Később próbálok további információkat adni arról, akár az Önök segítségével, hogy milyen készülékeket nem célszerű egy szobában használni a fentebb leírt okok miatt.

Az oldalaim tartalmát mások az engedélyem nélkül másolni fogják!
-----------------------
Itt sehol nem található infor-
mációkra lelhet.

-----------------------
A képek jó része
jogvédett!
!
 
 
 
 
 
További oldalak: 1-2-3
 
(c) 2007 Varga András. Minden jog fenntartva!
Cím: 1056. Budapest, Molnár u. 27.