TÁVKAPCSOLÓ JAVÍTÁS

Tel.: 338-3160 vagy 317-1683
E-mail: v.andras@t-online.hu
Home
Információ
RC-IC
Dekóder
PIC-es téma
Adatok
Linkek
Kapcsolat
Gyártmány

Érdemes javítani?

 
AEG
AIWA
AKAI
ALIEN
AUDIOSONIC
AUDIOTON
BEKO
BLAUPUNKT
BOMANN
BUSH
CLATRONIC
CROWN
DAEWOO
DANSAI
DAYTEK
DELTON
DIMARSON
DUAL
ELEKTA
ELTAX
EUROSKY
EVELUX
FINLUX
FUNAI
GABA
GRUNDIG
HITACHI
HYUNDAI
ITT-NOKIA
JVC
KENDO
KEYMAT
LG-GOLDSTAR
LIFETEC
LOEWE
NORDMENDE
ORION DVD
ORION(HUN)
ORION(JAP)
OSAKA
PANASONIC
PHILIPS
PROVISION
RECOR
ROADSTAR
SABA
SAMSUNG
SANYO
SCHNEIDER
SEG
SHARP
SIEMENS
SONY
TECHWOOD
TELEFUNKEN
TENSAI
THOMSON
TOSHIBA
VESTEL
VIDEOTON
WALTHAM
WATSON
A távkapcsoló javításokról

Itt olyan hasznos tanácsokat olvashat, amelyeket igencsak érdemes megfontolni.
A javítást válasszuk vagy vegyünk újat? A legtöbbször ez a kérdés. A körülbelül 15 év gyakorlata alapján, amit kifejezetten csak a távkapcsolók javítása körében szereztem, korrekt tájékoztatást tudok adni erre a kérdésre.

Mikor érdemes javítani?
Nagyon sok olyan távkapcsoló van, amelyet bizonyos idő után nem érdemes javítani.
Itt a fő hangsúly a nem érdemes kifejezésen van. A legtöbb szerviz szíves örömest bevesz olyanokat is a javítandók sorába, amelyeket én már nem tartok erre érdemesnek és elvből be sem vállalok. Főleg az olyanokat, amelyek gumitasztatúrás kivitelben készültek és már nagyon erősen kell nyomkodni a gombokat, hogy működésre bírjuk. Mivel csak 2-3 típushoz gyártanak gumitasztatúrát és ezeknek a minősége is kifogásolható, ezért a legjobb megoldás egy másik távkapcsoló, amely az eredetit tökéletesen kiváltja. Itt teljesen fölösleges az olyan amatőr beavatkozás, mint alufólia felragasztása vagy különlegesnek mondott paszták és grafit spray-k használata.
Ezek mind időleges megoldások, amelyek főleg akkor bosszantóak, ha javításokra már annyit kiadtunk, amennyibe egy új kerülne. Nem beszélve arról, ha nem „szakember” nyúl bele. Még a jól javítható távkapcsoló is mehet a kukába ilyen beavatkozás után. A másik része a távkapcsolók elhasználódásának kérdése. Általában 6-8 év után sok típus mind elektromosan mind mechanikusan olyan állapotba kerül, amelynél egy esetleges javítás szintén fölösleges kiadás, mert hosszabb távon nem lehetne rá számítani. Ekkor sem érdemes a távkapcsoló javításának a gondolatával foglalkozni. Természetesen azért létezik rengeteg más típus, amely éveken keresztül használható tovább a javítás után.

CHIP-CHIP
Sajnos mostanában megjelentek az olyan távkapcsolók (főleg DVD és házimozi), amelyeket gyakorlatilag lehetetlen megcsinálni. Elméletileg persze van megoldás csak túl sok időt és energiát kellene befektetni.
Az alábbi képen egy házimozi távkapcsoló központi egysége látható.

A kemény műgyantával leöntött CHIP tönkrement. A CHIP tokozott SMD változatának a beforrasztási lehetőségét elvették azzal, hogy nem képeztek ki a nyomtatott áramkörön erre megfelelő helyeket. A főoldalon található képen ezek a beforrasztási helyek megtalálhatók, az egy szerencsésebb változat.


Végezetül pár jó tanács:

1. Csak jó minőségű elemeket használjon!
A gyenge minőségű elemek kifolyhatnak.
Az erősen korrodáló anyagok szétmarják az elem érintkezőit, valamint a nyomtatott áramköri lapot az alkatrészekkel együtt.

2. Ne tegyen a távkapcsolójába akkumulátort!
Az akkumulátorok névleges feszültsége 1,2 V.
Sorba kapcsolva őket jelentős feszültség eltérés keletkezik az elemekhez viszonyítva. Tehát hamarabb lecsökken arra a küszöbszintre, ahol már a távkapcsoló nem működik. Ráadásul semmi értelme, mert a távkapcsolók fogyasztása igen csekély, így az akkumulátor gyakorlatilag nincsen kihasználva.

3. Vigyázzon, hogy a távkapcsolóba ne kerüljön ragacsos anyag! (Kóla, kávé, szörp stb.)
Ezek az anyagok rögtön működésképtelenné teszik, vagy az élettartamukat rövidítik meg.
A nyomógombokon található grafitos vezetőréteget szedik fel.

4. Lehetőség szerint ne sűrűn essen le!
A távkapcsolókban vannak olyan alkatrészek, műanyag stiftek, amelyek nem bírják az erősebb mechanikai sérüléseket. Az esések során legtöbbször az alkatrészek lábai törnek le. A műanyag tartók megrongálódása a panel elmozdulásával járhat, vagy a távkapcsoló egyszerűen szétesik.

5. Ne kerülje el a távkapcsoló használatát!
A készülékeken található nyomógombok nem bírják a mindennapos használatot. Ezek meghibásodása esetén a javításuk egy távkapcsoló árának többszörösébe kerülhet.

További kérdésekkel is megkereshetnek!


 

Az oldalaim tartalmát mások az engedélyem nélkül másolni fogják!
-----------------------
Itt sehol nem található infor-
mációkra lelhet.

-----------------------
A képek jó része
jogvédett!
!
 
 
 
 
 
   
(c) 2007 Varga András. Minden jog fenntartva!
Cím: 1056. Budapest, Molnár u. 27.