TÁVKAPCSOLÓ SPECIALISTA

Tel.: 338-3160 vagy 317-1683
E-mail: v.andras@t-online.hu
Home
Információ
RC-IC
Dekóder
PIC-es téma
Adatok
Linkek
Kapcsolat
Gyártmány

Távkapcsolók jeleit analizáló készülék leírása

 
AEG
AIWA
AKAI
ALIEN
AUDIOSONIC
AUDIOTON
BEKO
BLAUPUNKT
BOMANN
BUSH
CLATRONIC
CROWN
DAEWOO
DANSAI
DAYTEK
DELTON
DIMARSON
DUAL
ELEKTA
ELTAX
EUROSKY
EVELUX
FINLUX
FUNAI
GABA
GRUNDIG
HITACHI
HYUNDAI
ITT-NOKIA
JVC
KENDO
KEYMAT
LG-GOLDSTAR
LIFETEC
LOEWE
NORDMENDE
ORION DVD
ORION(HUN)
ORION(JAP)
OSAKA
PANASONIC
PHILIPS
PROVISION
RECOR
ROADSTAR
SABA
SAMSUNG
SANYO
SCHNEIDER
SEG
SHARP
SIEMENS
SONY
TECHWOOD
TELEFUNKEN
TENSAI
THOMSON
TOSHIBA
VESTEL
VIDEOTON
WALTHAM
WATSON

Dekóderek távkapcsolókhoz

Ebben a részben a távkapcsolók jeleit analizáló készülékről írok.

Az alapötletet az interneten találtam. A kapcsolási rajz viszonylag egyszerű. Az eredeti program az SAA3010-es integrált áramkör által kiadott RC5 formátumú jelsorozat vételére képes 432KHz-es rezonátor mellett. Az ilyen jelalakot kibocsátó távirányítók is sűrűn fordulnak elő. Szinte az összes PHILIPS gyártmányú távkapcsoló ebbe a kategóriába esik. De sok noname készülék infrajele is ilyen.A kapcsolás a MICROCHIP PIC16C84-es mikrovezérlőjére épül. Ez egy 2x20-as LCD kijelzővel van összekötve, mely a távirányító által kiadott jel paramétereit megjeleníti. A mellékelt asm file-ban viszont már a PIC16F84A típusra tettem át kicsit feljavítva a régi változatot. Így már a 455KHz-es rezonátorral működő SAA3010-et is veszi. A régebbi LG vagy a SAMSUNG TV-k egyes típusai mentek ilyen rezonátorokkal. A mikrovezérlőre a legjobb megoldás a korszerűbb és olcsóbb PIC16F627A. A SHARP gyártmányú IR előerősítőt is kiválthatjuk a jobban beszerezhetőbb VISHAY TSOP18.. típusra.
Az LCD panel lehet az LM032L vagy valamilyen kompatibilis változata. Itt van bőven választék. A kijelzés a működő áramkörnél az alábbiak szerint alakul.Az első a TOGLE információ. Ez minden gombnyomáskor az ellenkező bitre vált. Tehát egyszer 0 bit majd 1 bit. A következő a SYSTEM vagyis a cím információ. Ez 0 és 31 között változhat, de egy távirányítón belül legtöbbször mindig csak egyféle. TV-nél a 0. címet, videónál az 5. címet szokták használni. A PHILIPS HI-FI-nél pedig a továbbiakat. Az interneten erről is lehet találni bőven információt. A COMND a megnyomott billentyűhöz tartozó parancs száma. Itt vehető észre, hogy minden funkcióhoz más és más szám tartozik. Az utolsó helyeken az IC-hez kapcsolt rezonátor frekvenciája olvasható le.
A program működése a mintavételezésen alapul. A START bittől kezdve bizonyos időközönként mintát vesz a bemenő jelből és a kapott logikai szintet eltárolja egymás utáni regiszterekbe. Ez a program "READ" rutinja. A mintavételezés közben is végez ellenőrzést a jelsorozatban. A nem "szabályos" jeleknél visszaugrik a program elejére. Amennyiben a jel beolvasása rendben megtörtént a kiértékelés kezdődik. A beolvasott értékeket kettesével kiviszi egy másik regiszterbe és ott megállapítja annak értékét. Ezt a program "DECODE" rutinja végzi. Az eredményt eltárolja egy újabb regiszterbe, melyből a végén kiolvasható az eredmény egy HEX-ASCII konvertáló rutin segítségével. Természetesen az LCD-t kezelő szokásos rutinok is szerepelnek a szoftverben.
A többi távkapcsolókban szereplő IC jeleinek összetevőit is evvel a módszerrel lehet láthatóvá tenni. A megvalósított dekóderek még fejlettebb változatok, melyekben már a PIC16F627A mikrovezérlő van.

 

 

Az oldalaim tartalmát mások az engedélyem nélkül másolni fogják!
-----------------------
Itt sehol nem található infor-
mációkra lelhet.

-----------------------
A képek jó része
jogvédett!
!
 
 
 
 
 
   
(c) 2007 Varga András. Minden jog fenntartva!
Cím: 1056. Budapest, Molnár u. 27.