UNIVERZÁLIS TÁVKAPCSOLÓ

Tel.: 338-3160 vagy 317-1683
E-mail: v.andras@t-online.hu
Home
Információ
RC-IC
Dekóder
PIC-es téma
Adatok
Linkek
Kapcsolat
Gyártmány

Őszintén az univerzális távkapcsolókról

 
AEG
AIWA
AKAI
ALIEN
AUDIOSONIC
AUDIOTON
BEKO
BLAUPUNKT
BOMANN
BUSH
CLATRONIC
CROWN
DAEWOO
DANSAI
DAYTEK
DELTON
DIMARSON
DUAL
ELEKTA
ELTAX
EUROSKY
EVELUX
FINLUX
FUNAI
GABA
GRUNDIG
HITACHI
HYUNDAI
ITT-NOKIA
JVC
KENDO
KEYMAT
LG-GOLDSTAR
LIFETEC
LOEWE
NORDMENDE
ORION DVD
ORION(HUN)
ORION(JAP)
OSAKA
PANASONIC
PHILIPS
PROVISION
RECOR
ROADSTAR
SABA
SAMSUNG
SANYO
SCHNEIDER
SEG
SHARP
SIEMENS
SONY
TECHWOOD
TELEFUNKEN
TENSAI
THOMSON
TOSHIBA
VESTEL
VIDEOTON
WALTHAM
WATSON
Az univerzális távkapcsolókról

Az univerzális távkapcsoló egyszerre többfajta készüléket is képes vezérelni.
Itt kell megemlítenem, hogy olyan távkapcsolót még nem találtak fel, ami minden készüléket működtetett volna. A nem szakmabeliek talán azt hiszik, hogy valamiféle rendszer vagy szabvány van az infravörös átvitelnél és így minden univerzálisnak mondott távkapcsoló teljesíti ezt ezért pedig irányítania kellene a készüléküket. Sajnos nem teljesen így van. Az „univerzális” szó így nézve kicsit félrevezető. Biztosan sokan találkoztak már azzal a problémával, hogy ilyen távkapcsolót vettek és amikor otthon kipróbálták vagy egyáltalán nem kezelte az adott készüléket, vagy csak a legalapvetőbb funkciókat tudta. Néha a magyar nyelvű leírását is nehéz megérteni. Már amennyiben egyáltalán van hozzá. Általában a készülék árával egyenes arányban van a távkapcsoló és a fordítás minősége. A probléma további forrása, hogy a gyártmányokhoz csak kódszámokat rendelnek. Íme egy példa:

Típusra már nincs lebontva terjedelmi és üzletpolitikai okok miatt. Ugyanis amennyiben a vevők otthon rájönnek, hogy készüléküket nem működteti a megvett távirányító, saját maguk ügyetlenségében is látják az okát, és így nem viszik vissza az árut. A listából persze nem mindenki látja ki, hogy az első 31 sorából Magyarországon jó ha 5 ismert van. A hosszú lista kevés érdemi információt takar. A DAEWOO-nál például csak 2 kód van, holott egy nagyobb tudásúban akár 20 is lehet.
Az univerzális távkapcsoló főleg olyankor nem válik be, amikor vele kellene a készüléket programozni és memorizálni (menü funkciók). Az utóbbi 15 évben egyre inkább az a jellemző, hogy a távkapcsoló nélkül mozdulni sem tudunk, mert a készüléken csak pár nyomógomb árválkodik. Tehát ha a vásárolt távkapcsoló nem tudja pontosan azokat a funkciókat, mint az eredeti, nem sok örömünk lesz benne. A legjobban akkor válik be, ha kettőnél több berendezésünk van és ezeknek csak a legalapvetőbb funkcióit szeretnénk működtetni.
A véleményem az, hogy egy-két készülékhez még nem érdemes univerzális távkapcsolót venni, csak abban az esetben, ha más lehetőség nincs. Például ha az eredeti nem beszerezhető és helyettesítő típus sincs, de valamelyik univerzálisban benne van a készülék kódja. Persze jó lenne tudni melyik az. Ehhez viszont pontosan kellene tudni, hogy az adott univerzális távkapcsoló típusra is lebontva milyen készülékeket képes vezérelni. Ezt csak olyan távirányítóról tudhatjuk meg, melyhez létezik számítógépes program illetve katalógus ami tartalmazza a gyártmányokon belül a készülék típus vagy modellszámát. Mondanom sem kell, hogy a legtöbb univerzális távkapcsolónak nincsen ilyen szoftvere. Így hát marad a próbálgatás. Általánosan azért elmondható, hogy univerzális távirányítót venni DVD-hez és HI-FI berendezésekhez nagyon kockázatos. Persze a nagyon friss kiadású híradástechnikai berendezésünket is hiába keressük bennük. Általában 2-3 év is eltelik, míg az univerzális távkapcsolók memóriáját kiegészítik az új készülékek kódjaival. Valamivel jobb a helyzet amennyiben számítógépes szoftverből lehet a távirányítót feltölteni, mivel az időnkénti frissítéseket az internetről elvégezhetjük. Valamivel több pénzért léteznek olyan univerzális távkapcsolók, amelyek taníthatóak is. Csalódás érhet akkor, ha a távkapcsolóba ugyan nincsen benne az irányítani szánt készülékünk kódja, de nem tudunk olyan távkapcsolót szerezni a környezetünkből, amivel a betanítást elvégezhetnénk. Persze nem minden távkapcsoló parancsait lehet áttanítani. Ezt csak a hosszas próbálgatások után fogjuk tapasztalni. Ezen távkapcsolók kezelése sem egyszerű. A gyengébb minőségű típusok elfelejthetik a betárolt adatokat, így mindig újra be kell ütni a kódszámot, vagy a tanítást kell megismételni. A nyomógombok feliratai is adottak, ezért sokszor egyes funkciókat nem találunk. A tasztatúra kopása itt is előfordul, mint minden gumigombos távkapcsolónál. Természetesen először a leggyakrabban használt gomboknál jelentkezik. Ne nagyon csodálkozzunk, ha 1-2 évnél nem tudjuk tovább használni őket. A garanciális vagy azon túli javításukkal is baj van, mivel szinte egyáltalán nem lehet őket javítani. Ez csak akkor kellemetlen, ha tízezer forintnál is többet dobtunk ki érte. A tapasztalat azt mutatja, hogy azoknál válnak be a legjobban, akik műszaki érzékkel és nem kis türelemmel rendelkeznek. A fentebb leírt okok miatt az ilyen távkapcsolók javítását nem vállalom!

Itt hívnám fel mégegyszer mindenki figyelmét, hogy vannak olyan távkapcsolók is melyek csak egy adott típusú készülékhez gyártanak. Igaz, hogy esetleg a megjelenése eltér az eredetitől de funkcionálisan teljesen egyenértékű vele. Ezek kezelését pár nap alatt tökéletesen el lehet sajátítani. Nem igényelnek semmilyen beállítást. Az elemek polaritáshelyes behelyezése után rögtön működőképesek. Az ilyen távkapcsolókra a honlapom oldalain az eredeti képek alatt található "utángyártott" kifejezés utal. Az információ menüben képek is találhatóak. Ezek csak tájékoztató jellegűek mivel a forma egyezik de a nyomógombok számai és feliratai mindig a helyettesítendő egy adott eredeti távirányítónak lesz megfelelő.

 


Az oldalaim tartalmát mások az engedélyem nélkül másolni fogják!
-----------------------
Itt sehol nem található infor-
mációkra lelhet.

-----------------------
A képek jó része
jogvédett!
!
 
 
 
 
 
   
(c) 2007 Varga András. Minden jog fenntartva!
Cím: 1056. Budapest, Molnár u. 27.